20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to jedne z najbardziej pożytecznych i pracowitych owadów. Niezastąpiona jest rola jaką odgrywają w przyrodzie. To dzięki nim możemy cieszyć się z obfitych zbiorów jabłek, śliwek czy ogórków – bo to przede wszystkim pszczoły, zbierając wiosną nektar z kwiatów zapylają kwiaty, aby te mogły zamienić się w smaczne i zdrowe owoce. Dzięki pszczołom też, możemy rozkoszować się smakiem zdrowego i pysznego miodu, tak lubianego przez wszystkich.
Aby poznać bliżej zwyczaje pszczół i funkcję jaką pełnią w naszym życiu postanowiliśmy zaprosić do naszej klasy III pszczelarza, który o pszczołach wie wszystko – pana Zbigniewa Kawę.
Pan Zbyszek opowiedział nam jak wygląda życie w ulu, jakimi zasadami kierują się pszczoły, które i za co są odpowiedzialne. Dowiedzieliśmy się, że każda pszczoła pełni określoną funkcję w ulu i ciężko pracuje dla dobra całej społeczności. W trakcie ciekawej prezentacji uczniowie mogli lepiej poznać i zrozumieć świat pszczół. Uczniowie wysłuchali ciekawej opowieści o życiu pszczół i dowiedzieli się, jak powstaje miód, propolis, wosk i inne produkty wytwarzane przez pszczelą rodzinę. W specjalnej ramce obserwowali pszczoły i ich królową. Dzieci mogły też obejrzeć z bliska jak wygląda plaster miodu, zobaczyć dymkę, ubranie pszczelarza i inne narzędzia potrzebne pszczelarzowi.
Dziękujemy Panu Zbyszkowi za tą niezwykłą lekcję biologii.